KURJAKANA KOD NOVSKE STRATIŠTE 21 HRVATA ( Na prevaru odvedeni iz domova i likvidirani)

Novska – Kurjakana

kurjakana13
Spomen obilježje Kurjakana

   Partizanske vlasti su na prostoru Kurjakane pogubile 21 osobu s novljanskog područja, počevši od Borovca na istoku, pa sve do Kozarica na zapadu. Mučko ubojstvo 21 hrvatskog domoljuba iz Novske i okolnih naselja, počinjeno je nakon uspostave komunističke vlasti, u noći između 4. i 5. svibnja 1945. godine. Tadašnje su vlasti likvidirale civile, većinom viđene i obrazovane ljude u svojim sredinama, iako nisu bili pripadnici niti jedne vojne postrojbe tijekom rata, već samo zato što su Hrvati. Ubijene Novljane partizani su na prevaru odveli iz njihovog doma u svibnju, nakon završetka rata. Obitelji su ih dugo tražile, no bez uspjeha, pa je bilo jasno da su ubijeni. Mjesto partizanskog zločina, u gustoj šumi iznad potoka Muratovice, otkrili su potkraj kolovoza 1945. slučajno čuvari svinja. Samo je jedna obitelj iz Kozarica uspjela tajno pokopati jednog ubijenog, a ostala tijela su tadašnje vlasti polile benzinom i zapalile. 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Obitelj i rodbina mučko ubijenog 21 hrvatskog domoljuba na lokaciji Kurjakana napokon je, nakon dugogodišnjih obećanja bivših gradskih vlasti kako će dostojno urediti ovo stratište, dočekala uređenje tog spomen obilježja. Pogubljene nevine žrtve nemaju svoje grobove pa su im njihove obitelji počast odavale na mjestu zločina, u nepristupačnoj gustoj šumi. Većina živuće rodbine i obitelji pogubljenih žrtava sada pripada starijoj dobnoj skupini, te zbog nepristupačnog terena mnogi nisu mogli pristupiti odavanju počasti.

U skladu s tim je Gradska uprava na inicijativu gradonačelnika Novske Vlade Klasana, započela s uređenjem stratišta na Kurjakani. Osim uređenog pristupnog puta s rukohvatom, uređen je i plato, te je postavljena spomen ploča s uklesanim imenima pogubljenih žrtava.

Unuk ubijenog Stjepana Čidića, Dragan Čidić izjavio je kako su obitelji žrtava konačno dočekale da bez obzira na tugu, s veseljem mogu pristojno odati počast i pokloniti se mučki ubijenim članovima obitelji, iskazavši radost što to više neće činiti po poljskom i nepristupačnom putu. “Zadovoljstvo je vidjeti ozarena lica članova obitelji ubijenih žrtava i ova Gradska uprava je odlučila dostojanstveno održavati ovu komemoraciju” – rekao je gradonačelnik Vlado Klasan, naglasivši kako je ovaj projekt financiran iz raznih donacija, te se zahvalio tvrtki Novokom čiji su djelatnici odradili najveći dio poslova i tvrtki Ramobousek koja je donirala spomenik s uklesanim imenima pogubljenih žrtava komunističkog terora iz 1945. godine. 

Na Kurjakani su ubijeni slijedeći mještani Novske i okolnih naselja: 

Borovac:

 Ilija Bogunović (1897.),

Ivan Grgić – Demuš (1900.),

 Josip Humljan (1900.),

Antun Ivaštinović (1901.),

Pavle Ivaštinović (1892.), 

Bročice:

 Martin Filipović (1907.),

 Stjepan Lončarević (1899.),

 Ivan Milašinović (1882.),

 Jazavica:

 Vinko Filipović (1906.), 

Kozarice:

 Marko Stublija (1899.), 

Novska:

 Karla Blažević (1866.),

Stjepan Čidić (1897.), 

Rajić:

Franjo Babić (1878.),

Franjo Kalužni (1899.),

 Milan Relić (1898.),

 Josip Šimičić (1899.), 

Roždanik:

Vinko Bosanac (1908.),

 Tomislav Kušmišević (1911.l),

Marijan Perošević (1899.),

 Stari Grabovac: 

Dragutin (Karlo) Blažeković (1900.), 

Voćarica: 

Mijo Androšević (1881.).

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s