SESTRA GAUDENCIJA (FANIKA) ŠPLAJT STRIJELJANA I BAČENA U ZLOGLASNU JAMU JAZOVKA (Nisu dozvolili da se dostojno pokopa)

   

Gaudencija (Fanika) Šplajt

Sestra Gaudencija u igri s djevojčicama – kopija
Sestra Gaudencija Šplajt u igri s djevojčicama

Sestra Gaudencija (Fanika) Šplajt rođena je 14. veljače 1911. u mjestu Desinić – Pregrada u Hrvatskom Zagorju, od oca Jurja i majke Uršule rođ. Boršić. Sa sestrama Služavkama Maloga Isusa upoznala se kao mala djevojčica u Zavodu Antunovac u Zagrebu gdje je više godina sa svojom rođenom sestrom, poslije našom sestrom Inocencijom bila gojenica.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice komunistički zločin

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

22

Sestra Gaudencija Šplajt prva s lijeva kao kandidatica s rođenim sestrama 20. Siječnja 1931. godine stupila je u Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Svoju redovničku formaciju započela je u Samostanu Antunovac u Zagrebu gdje je bila i gojenica. Kao kandidatica pohađala je bolničku školu u Zagrebu. Po završetku bolničke škole došla je u Kuću maticu Betlehem u Sarajevo, gdje je 5. siječnja 1935. ušla u novicijat Družbe. Privremene redovničke zavjete položila je 6. siječnja 1936.g., a doživotne zavjete 6. siječnja 1942. U Družbi je živjela 14 godina. Kao redovnica Služavka Maloga Isusa djelovala je u Marijinom domu u Vinkovcima i u Kući matici Betlehem u Sarajevu. U ovim Družbinim samostanima posebno se istaknula izradom misnoga ruha.

33

Zadnje godine svoga redovničkog života provela je u Zavodu Antunovac u Zagrebu. U Zavodu je vodila crkveno pjevanje i bila prefekta kod djevojčica. Lijepo je pjevala i svirala. Taj primljeni dar koristila je ponajviše kao prefekta kod djevojčica.

Po svojoj naravi bila je vesela i duhovita te je u raznim prigodama znala pripremiti lijepa iznenađenja sestrama. Za vrijeme NDH obavljala je službu prefekte kod djevojčica u Zavodu Antunovac. Tada je sestri Beatrici Rogoz nadstojnici, pomagala u poslovanju, vodeći brigu o nabavci hrane i drugih potreba za Samostan. Nažalost, ubrzo je bila lišena slobode od Jugoslovenske vlasti, te je kratko vrijeme bila zatvorena, a potom je kako su objavile Zagrebačke novine, 30. lipnja 1945. među stotinama Hrvata u montiranom procesu, osuđena na kaznu strijeljanjem i bačena u zloglasnu jamu Jazovka koja se nalazi nedaleko od mjesta Sošice smješteno među padinama Žumberačke gore. Komunističke vlasti nisu dozvolile da se dostojno pokopa.

U Desiniću, na blagdan sv. Jurja mučenika 23. travnja 2016. proslavljen je nebeski zaštitnik župe i pred župnom crkvom otkriveno spomen–obilježje žrtvama komunizma s. M. Gaudenciji Šplajt i vlč. Franji Valentiću. Na ovom slavlju i događaju u župi Desinić nazočila je časna majka s. M. Radoslava Radek sa svojim savjetnicama s. M. Vesnom Mateljan, s. Anom Marijom Kesten, provincijskom glavaricom Zagrebačke provincije s. M. Petrom Marjanović, njezinom savjetnicom s. M. Beatis Čajko i predstojnicom Samostana Antunovac u Zagrebu, s. M. Jelenom Buruć.

Sestro Gaudencija, počivaj u miru Božjem!

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s