ZORU KULAŠ ISTRGNULI IZ SKUPINE CIVILA KOD STOCA, SILOVALI I SPALILI

29478175490_6a37771bbd_b
Opijačeva kula kod Stoca mjesto zvjerskog silovanja i mučenja Zore Kulaš

      U razdoblju od 1941. do 1943. godine stradao je veliki broj Hrvata na stolačkom području. Te žrtve su vlasti u komunističkoj Jugoslaviji tajile jer su stradale od četničkih jedinica u kojima je bio i veliki broj Muslimana a koje su kasnije prešle u partizanske redove.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net 

Silovana u Opijačevoj kuli

Zora Kulaš Perina, r.1924. u Crnićima kod Stoca je samo jedna od žrtava partizana samozvanih djelilaca pravde. Kada su četnici napali njezino selo Zora je u harar uprtila dio svog djevojačkog ruha i pošla sa skupinom civila prema Đurića groblju da se sklone. U blizini tog groblja grupu su presreli naoružani Ahmet Tabaković – Škorac i Atif Opijač. Zaustavili su Zoru, zapucali na Zorina brata a nju istrgnuli iz skupine i odveli u Opijačevu kulu. Ahmet Tabaković je išao ispred nje, a Atif Opijač sa uperenom puškom straga. Utjerali su Zoru u kulu i čim su ušli Zora je vrisnula. Tu su je silovali i mučili toga dana do mraka. Uvečer su je preveli u kuću starog Miška Kulaša. Tu su je ubili, a kuću spalili. Našla se poslije njezina pletenica koja nije izgorjela i neki dijelovi njezine odjeće. Njezine ubojice su 1945. bili pripadnici partizanskih jedinica i za taj zločin nisu nikada odgovarali.

Očevidac Zorina uhićenja bio je I.Kulaš, a kad su je uveli u kulu vidjela ju je Mara Radić, rođ.Jurković, žena Perina, koja je preobučena u muslimanske ženske haljine bila sklonjena pod stepenicama Opijačeve kule.

Izvor: Stolac u povijesti i kulturi Hrvata, Zagreb-Stolac, 1999.

Vedran.P/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s