VIDEO: SNIMKA EKSHUMACIJE U LIČKOM OSIKU (ekshumirane 83 žrtve komunizma dok još 17 grobišta čeka na ekshumaciju)

 

 

 

 

 

 

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net     

    Uprava za zatočene i nestale, od 30. rujna do 21. listopada 2015. godine, organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Ličko-senjske županije. Ekshumacija na tri lokacije je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu. Tijekom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 83 osobe i to: na lokaciji Lički Osik, predio Balatin – posmrtni ostaci 48 osoba; na lokaciji Lički Osik, predio Vrištine – posmrtni ostaci 14 osoba te na lokaciji Mušaluk, predio Klanac – posmrtni ostaci 21 osobe. Na sve tri lokacije radi se o posmrtnim ostacima civila i hrvatskih vojnika stradalih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ove žrtve likvidirali su partizani od kojih su poznati imenom i prezimenom Dane Balenović iz Perušića i Božo Marković. Nakon što su zarobljeni na području Budačkog mosta dovedeni su u crkvu a iz crkve su vođeni na pogubljenje po dvojica vezani žicom. Likvidirani su 05.travnja 1945. godine. Likvidirane su pretežno činili Hrvati i Bošnjaci.

Posmrtni ostaci žrtava prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb te će nakon obrade, u dogovoru s lokalnom samoupravom, biti trajno i dostojno zbrinuti na području općine. Do sada na području Ličkog Osika je poznato postojanje 20 masovnih grobišta a gdje su partizani likvidirali  procjenjuje se od 800 do 900 ljudi. Takođe je poznato da je u neposrednoj blizini Balatina pobijen pun vlak dječaka iz dočasničke škole koji su doveženi iz Zagreba. To masovno grobište još nije ekshumirano kao ni preostalih 16 poznatih masovnih grobišta.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

 

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s