VIDEO: SNIMAK EKSHUMACIJE U LIČKOM OSIKU (ekshumirane 83 žrtve komunizma dok još 17 grobišta čeka na ekshumaciju)

 

 

     Uprava za zatočene i nestale, od 30. rujna do 21. listopada 2015. godine, organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Ličko-senjske županije. Ekshumacija na tri lokacije je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu. Tijekom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 83 osobe i to: na lokaciji Lički Osik, predio Balatin – posmrtni ostaci 48 osoba; na lokaciji Lički Osik, predio Vrištine – posmrtni ostaci 14 osoba te na lokaciji Mušaluk, predio Klanac – posmrtni ostaci 21 osobe. Na sve tri lokacije radi se o posmrtnim ostacima civila i hrvatskih vojnika stradalih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ove žrtve likvidirali su partizani od kojih su poznati imenom i prezimenom Dane Balenović iz Perušića i Božo Marković. Nakon što su zarobljeni na području Budačkog mosta dovedeni su u crkvu a iz crkve su vođeni na pogubljenje po dvojica vezani žicom. Likvidirani su 05.travnja 1945. godine. Likvidirane su pretežno činili Hrvati i Bošnjaci.

Posmrtni ostaci žrtava prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb te će nakon obrade, u dogovoru s lokalnom samoupravom, biti trajno i dostojno zbrinuti na području općine. Do sada na području Ličkog Osika je poznato postojanje 20 masovnih grobišta a gdje su partizani likvidirali  procjenjuje se od 800 do 900 ljudi. Takođe je poznato da je u neposrednoj blizini Balatina pobijen pun vlak dječaka iz dočasničke škole koji su doveženi iz Zagreba. To masovno grobište još nije ekshumirano kao ni preostalih 16 poznatih masovnih grobišta.

Oglasi

One comment

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s