SPOMENIK UDOVICAMA II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA (s koliko briga, straha i neizvjesnosti su gledale djecu, budile se i išle na počinak)

 Kakva su bila njihova jutra, dani i noći? Kako su im svitale zore, kakvi su im bili snovi? S koliko briga, straha i neizvjesnosti su gledale djecu, budile se i išle na počinak? Kolika je bila njihova čežnja, samoća, žudnja i želja za muškom rukom, potporom i nježnošću? To su samo one znale, tek manji dio povjerile su najbližima i odnijele sa sobom u grob.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Riječ je o hrvatskim udovicama II. svjetskog rata i poraća. Epska je to i junačka tema za spisatelje i književnost koja još stoji postrani i u tišini baš onako kako su i one živjele i preživljavale. Izazov bi bio rasvijetliti njihov život, položaj i mjesto u društvu, odnos vlasti prema njima, neimaština i glad, odgoj i podizanje djece… U konačnici trebalo bi trajno javno obilježiti, sačuvati od zaborava, u znak zahvalnosti i sjećanja ostaviti spomen na njih i njihovu patnju.Da naraštaji i društva koja dolaze znaju i uče, nikad ne zaborave i da se ne ponovi.

Poštivanje žrtava

Nositelj projekta je ljubuška Udruga potomaka udovica II. svjetskog rata i poraća, a zamisao o postavljanju spomenika potekla je od njezina predsjednika Ante Milasa, čija je majka Anica 1945. godine ostala ratna udovica s osmero djece.  Nakon II. svjetskog rata i poraća u općini Ljubuški ostalo je 716 udovica i 2227 djece siročadi, čiji su muževi i očevi poginuli kao pripadnici rodova i postrojbi tadašnje hrvatske vojske. Cijela sela u općini su desetkovana.

Težak život

– Ovdje se ne radi samo o općini Ljubuški, a gdje su još i druge općine, čitava Hercegovina, čitava Bosna, čitava Hrvatska. Teško siromaštvo, samozatajnost i trpljenje bili su njihova stvarnost. S brojnom djecom, same u crnini, hrabro su odolijevale svim patnjama i nedaćama i sačuvale dostojanstvo obitelji. Na ovaj način želimo izraziti poštovanje i zahvalnost za sve ono što su podnijele, propatile i izdržale. To smo im dužni, s velikim poštovanjem moramo se prema njima odnositi, a spomenik je najmanje što im možemo priskrbiti, rekao je Jerko Artuković. Spomenik koji čine majka i troje djece bit će visok 240 cm, planirano je da se postavi u središtu grada ispred zgrade općine.

Izvor: www.potomci.info/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s