250 HRVATSKIH ŽRTAVA U LEVANJSKOJ VAROŠI KOJE SU MASAKRIRALI I UBILI PARTIZANI

Levanjska Varoš

Spomenik Levanjska Varos

     Gotovo 250 mještana Općine Levanjska Varoš tijekom i nakon Drugog svjetskog rata bili su žrtvama komunističkih zločina. U Domovinskom su ratu njih trojica kao branitelji dala svoje živote u obrani Hrvatske. Za sve njih je u Levanjskoj Varoši otkriveno spomen obilježje.

Dvjesto četrdeset i jednog svojega sumještanina koji su izgubili živote u Domovinskom ratu ili kao žrtve komunističkih zločina prisjetili su se stanovnici Levanjske Varoši svetom misom i procesijom kroz mjesno groblje, na kojemu je otkriveno spomen obilježje koje su podignuli članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.  U spomen hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i žrtvama komunizma iz Drugog svjetskog rata i poraća, Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podigla je u Levanjskoj Varoši spomen-obilježje koje je  svečano otkrio župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Autor spomenika je Jozo Barišić, a sredstva za gradnju spomen-obilježja osigurali su većim dijelom Osječko-baranjska županija te Grad Đakovo i Općina Levanjska Varoš. Impresivni spomenik smješten je uz mjesno groblje i crkvu.

------
3 color slbar

Spomenik se sastoji od tri komponente – one predstavljaju trobojnicu obojenu prirodnim kamenom. Na vrhu spomenika nalazi se Božje oko koje simbolično predstavlja činjenicu da se Njemu ništa ne može sakriti. U prilazu je cesta s isprekidanim linijama koja vodi do križa koji se ocrtava u skulpturi. Ta cesta simbolizira Križni put. Vanjske konture crvenog i plavog dijela predstavljaju ogroman lijes u kojem se nalaze sve hrvatske žrtve – pojašnjava Barišić.

Inače, na jednom dijelu spomenika navedena su imena triju mladića iz Levanjske poginulih u Domovinskom ratu, dok je na drugoj ploči posveta žrtvama komunizma iz Drugog svjetskog rata i poraća, 28 civila pogubljenih u šumi Lužanci te više stotina hrvatskih vojnika, civila, obitelji, koji su život izgubili u logoru Živčani. Imena njih 238 jučer su pročitana ispred spomenika, a autor kaže kako za sada nisu uklesana, ali postoji prostor za to.

Župan osječko-baranjski  napomenuo je kako se malo zna, ali da je upravo na tom području oko 250 žrtava koje su masakrirane i ubijene u logorima ne samo ’45. nego i nakon nje.

– I danas sam upozorio na te zločine, partizana, koje je nužno sankcionirati jer o njima se malo progovaralo svih ovih godina. Pozvao sam ljude da ne šute, nego da otvoreno o tome progovore kako bi svi zločinci bili privedeni ruci pravde -, kazao je župan.

Đakovački gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo što je Grad Đakovo sudjelovao u projektu jer, kako je rekao, križni put hrvatskog naroda dogodio se dva puta, u razmaku od 45 godina. “Zahvaljujući žrtvama Domovinskog rata, dobili smo Lijepu Našu. U počast njima svi se moramo boriti da život u ovoj našoj Hrvatskoj, Slavoniji bude što bolji”.

Spomenik je blagoslovio župnik Mirko Mrnarević. Prema ideji autora Joze Barišića spomenik je izradio klesar Milan Štimac iz Kuševca.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

One comment

  1. Mnogo je takvih mijesta u Lijepoj našoj,nažalost jedno od njih je i Zrin u blizini Hrv.Kostajnice.O tome mjestu ni jedna vlada ne želi govoriti,ni jedna vlada ne želi poduzeti određene korake da se pokrene mrtvo slovo sa papira.Žalosno je da su ljudi,žene,djeca,starci,nemoćni poubijani a preživjeli protjerani i ’46. ostali bez svega što su desetljećima sticali svojim trudom i mukom.Kada bi bilo koga pitao o Zrinu utvrdi Zrinskih svi odmah mjenjaju temu,ne žele priznati istinu o zlodjelima dojučerašnjih komšija,susjeda,prijatelja.Jedno čitavo mjesto je zbrisano iz povjesti toga kraja a mi koji smo potomci tih ponosnih ljudi koji su usprkos svemu što im je učinjeno opstali ,naravno na drugom kraju Hrvatske nemamo pravo na povrat otetog.Za zločine koji su tamo počinjeni nad Hrvatima nitko nije NIKADA odgovarao!Mogao bih pisati puno toga,ali uzalud ONI i dalje rade što ih je volja a mi ne smijemo govoriti o tome.Žalosno!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s