U MASOVNOM GROBIŠTU OBERNJAK VATRENIM ORUŽJEM U GLAVU POBIJENO 210 HRVATA I HRVATICA ZA SAD EKSHUMIRANO 36 TIJELA

news-2011-november-ekshumacija11_698867284 (1)Potkrijepljena je sumnja kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH

ZAGREB  Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata priopćio je danas da je završeno otkopavanje i prebrojavanje posmrtnih ostataka u masovnom grobištu na lokaciji Obernjak na Medvednici (Zagrebačka gora), gdje su ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

U-masovnom-grobistu-Obernjak-ekshumirani-ostaci-36-osoba_ca_large»Prema nalazima vještaka sudske medicine, sa sigurnošću se može utvrditi da ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka odgovara broju od 36 osoba, a na određenom dijelu lubanja utvrđeni su defekti karakteristični za defekte nastale projektilima vatrenog oružja«, ističe se u priopćenju. Uz posmrtne ostatke pronađeno je nekoliko predmeta kao i osobnih predmeta žrtava, koji će biti upućeni na daljnju obradbu.

img_0130»Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH«, dodaje se u priopćenju.

img_0060Prema različitim izvorima, nakon okončanja Drugog svjetskog rata, odnosno nakon što su lječilište preuzele postrojbe Jugoslavenske armije (JA), otamo je nestalo između 170 i 210 pacijenata i članova bolničkoga osoblja.

Otkopavanja na Obernjaku izvela je jedinica za ekshumaciju MORH-a, uz asistenciju MUP-a i posebnu pomoć Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a vještačenje posmrtnih ostataka obavili su stručnjaci iz zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu.

gracani1Grobište, koje je zasad privremeno obilježeno, u daljnjem će postupku biti primjereno uređeno i trajno obilježeno, a na jesen je u planu nastavak s otkapanjima masovnih grobišta na drugim lokacijama u obližnjima Gračanima (sjeverni dio Zagreba).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s