U MASOVNOM GROBIŠTU OBERNJAK VATRENIM ORUŽJEM U GLAVU POBIJENO 210 HRVATA I HRVATICA ZA SAD EKSHUMIRANO 36 TIJELA

Zagreb

news-2011-november-ekshumacija11_698867284 (1)


Prilikom iskapanja masovnog grobišta 2012 god,. na lokaciji Obernjak na Medvednici (Zagrebačka gora), ekshumirano je ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Prema nalazima vještaka sudske medicine, sa sigurnošću se može utvrditi da ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka odgovara broju od 36 osoba, a na određenom dijelu lubanja utvrđeni su defekti karakteristični za defekte nastale projektilima vatrenog oružja. Uz posmrtne ostatke pronađeno je nekoliko predmeta kao i osobnih predmeta žrtava, koji će biti upućeni na daljnju obradbu.

Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koji su prikupljeni dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata  i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH.

img_0130
img_0060

Prema različitim izvorima, nakon okončanja Drugog svjetskog rata, odnosno nakon što su lječilište preuzele postrojbe Jugoslavenske armije (JA), otamo je nestalo između 170 i 210 pacijenata i članova bolničkoga osoblja.

Otkopavanja na Obernjaku izvela je jedinica za ekshumaciju MORH-a, uz asistenciju MUP-a i posebnu pomoć Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, a vještačenje posmrtnih ostataka obavili su stručnjaci iz zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu. Grobište, koje je zasad privremeno obilježeno, u daljnjem će postupku biti primjereno uređeno i trajno obilježeno.

gracani1

Uredništvo/komunistickizlocini.net

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s