U JAMI NA CRNOGORKI MASOVNA GROBNICA SA PREKO TISUĆU ŽIVIH POBACANIH HRVATA

  svi_sveti_vransko_4 Vidikovac Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero se nalazi na Crnogorki najvišem brdu Ravnih kotara – nedaleko od njezina najvišeg vrha (Štandarac, 305 metara). Lijepo dorađen vidikovac, čije uređenje je “sufinancirano od EU” (tako piše na ulazu u Park gdje pogled naplaćuju 20 kuna po osobi), otvorio je ministar kulture Božo Biškupić u srpnju 2007. godine.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Uz konobu tu su i tri velika natkrivena drvena panoa s osnovnim podacima o Parku prirode Vransko jezero (najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, ornitološki rezervat i arheološko nalazište Babin škoj). Kapelica Svih svetih na sredini te male zaravni stoji poput nekog tajanstvenog zdanja izvan prostora i vremena. Naime, ona doslovno nigdje nije ni spomenuta: panoi, turistički vodič kroz park, pa čak ni na internetskoj stranici ministarstva kulture na kojoj su prikazane fotografije sa svečanog otvaranja vidikovca. Indolentni hrvatski intelektualci? Erotska inteligencija? Jakobinska diktatura?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Tajna tog «tajanstvenog» zdanja otkrivena mi je u razgovoru s čuvarom parka – nalazim se na mjestu masovne grobnice hrvatskih vojnika i civila, stradalnika Drugog svjetskog rata.  
Ulaz u kapelicu zatvoren je rešetkastim vratima od kovanog željeza (ključ čuva obitelj Bobanović u Polaći, reče mi čuvar). Velik drveni križ u sredini i u apsidi ograđena kraška jama, zapravo masovna grobnica. Skrivena od izravnog pogleda izvana, na zidu desno od ulaza vidim mramornu ploču s urezanim riječima:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
“Bogu hvala, mrtvima na spomen, živima na čast. Križni put i kapelu Svih svetih podigoše nad jamom hrvatskih stradalnika Drugog svjetskog rata Polačani u progonstvu i dijaspori uz pomoć prijatelja, ljeta Gospodnjeg 1995. uz blagoslov m.s.g.r. Marijana Oblaka, nadbiskupa zadarskoga, dana 13. lipnja 1995.”
 
Jugoslavenski antifašisti i hrvatski Jugoslaveni su u ovu jamu pobacali živih preko 1.000 Hrvata i Hrvatica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I žrtve iz jame u kapelici Svih svetih, šutnjom skrivene, su zoran dokaz da u Hrvatskoj još uvijek traje nametnuta damnatio memoriae, zaborav, tabu tema na komunističkom popisu zabranjenih događaja, mjesta i nadnevaka. Zašto nakon toliko godina, nakon toliko sabranih dokumenata, dokaza, osobnih iskaza i svjedočanstava? Podignute su i tužbe protiv još živih krvnika ali državno tužiteljstvo šuti. Vrana vrani oči ne kljuca. Ali to nije predizborno pitanje.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Stvarno,veliko HVALA na vašemu radu,tek sam nedavno otkril vašu stranicu i ne mogu vjerovati koliko je komunističkih zločina napravljeno,kolike laži su samo govorili,nevjerojatno.Hvala i velika podrška vama u daljnjemu radu!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s