U TRI DANA ISKOPAVANJA MASOVNIH GROBNICA U SIBINJU PRONADjENE KOSTI 31 OSOBE A PROCJENJUJE SE DA IH IMA OKO 400

Dosad iskopani ostaci upućuju na to da je rijeć o mladim muškarcima i da su strijeljani potkraj svibnja 1945.
Iako se zbog poznatih razloga nakon rata dugo nije smjelo niti spominjati dogadjaje iz 1945. godine, medju Sibinjcima su kolale priče kako su svi ratni zarobljenici ubijeni na najokrutniji način. Spominje se tako da su “prijeki sudovi” čiji su suci bili upravo iz ovoga kraja donosili odluke po “kratkom postupku”, a da su izvršitelji bili pripadnici partizanske jedinice koja je na ovo područje došla iz Srbije. “Osuđenici” su prvo bili skidani do gola, a zatim vezani žicom i strijeljani odmah iza Mjesnoga doma. Pretpostavlja se da je u to vrijeme ubijeno između 200 i 400 osoba a da su tijela nabacana u plitke rovove i prekrivena zemljom. Danas se na tom dijelu nalazi Osnovna škola, što sibinjski načelnik drži još jednim pokušajem prikrivanja zločina ondašnjih vlasti.

Nakon samo tri dana službenog iskopavanja masovnog grobišta iza zgrade škole u općinskom središtu Sibinju, pronađeni su ostaci 31 osobe, čime se izjave rijetkih očevidaca posve podudaraju u tome da je riječ o pravom vojničkom stratištu. Sibinjci s dužnom pozornošću prate rad istražnih organa, patologa i policije i s rezignacijom komentiraju kako je riječ o masovnom zločinu, o kojem se prije znalo, ali u proteklih 55 godina nitko nije htio ili smio govoriti.

U iskopanom rovu, metar od temelja škole, na dubini od 40 do 80 cm pronađeni su kosturi muškaraca čiji su životi završili na neprirodan način, strijeljanjem. Sada se već javno govori da je na prostoru iza sibinjske škole potkraj svibnja 1945. poubijano, a potom u ranije iskopane polukružne rovove pobacano najmanje 250 ljudi. Naredba za službeni iskop grobišta izrečena je kada su 7. veljače ove godine, na početku gradnje buduće školske sportske dvorane, strojevi na površinu izbacili četiri ljudska kostura i osobne predmete.

Jedan od zarobljenika, danas Karlovčanin, priča nam kako su idućih dana po deset ljudi, golih i ruku vezanih žicom, odvodili iza škole i strijeljali. Nitko točno ne zna koliko je ljudi poubijano, ali nedvojbeno je riječ o stratištu.

I jučer su uz kosture, pobacane jedan preko drugog, pronadeni osobni predmeti poubijanih ljudi, od umjetnih zubala, češljeva do, primjerice, novčanika s kovanicom od petgroševa, sličicama i pramenom smeđe kose. Svekosti bit će u iduća dva dana složene u sanitarne vreće i pohranjene u dvoranu sibinjskog mjesnog doma. Nakon toga, bit će iskopana još dva usporedna rova, a sondiranjem okolnog terena utvrđeno je da se ostaci ubijenih Hrvata nalaze i ispod površine nogometnog igrališta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s