NAHIDU KULENOVIĆU UDBIN AGENT SMRSKAO GLAVU, PRONAĐEN MRTAV U KUPAONICI SVOG STANA U MÜNCHENU

Nahid Kulenović

Ing. Nahid Kulenović političar, novinar i publicist., sin Džafer Bega Kulenovića rođen 05.srpnja. 1929. u Brčkom mučki ubijen od strane agenta Udbe 30.lipnja. 1969., u Münchenu.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Njegov otac Džafer-beg Kulenović preuzeo je od Mehmeda Spahe vodstvo muslimana u Kraljevini Jugoslaviji, a obnašao je dužnost ministra u vladi Kraljevine Jugoslavije. Nakon propasti NDH, Nahid je zajedno s čitavom obitelji emigrirao iz Jugoslavije. Nastanio se u Münchenu i odmah politički aktivirao. Bio je tajnik Ujedinjenih Hrvata Njemačke i, kasnije, predsjednik njemačkog ogranka HOP-a. Uređivao je emigrantska glasila Hrvatska sloboda i Hrvatska straža. Njegov posljednji članak, u kojem kao da je predosjećao svoju skoru smrt, glasio je “I krv za Hrvatsku”.

Dana 30. lipnja 1969.
Ubijen je u Münchenu, 30. lipnja 1969. godine, po nalogu jugoslavenske tajne policijske službe, UDBE. Kulenović je pronađen smrskane glave, mrtav, u kupaonici svog stana u Münchenu. Njegov bliski suradnik, vozač i tjelohranitelj Ivan Galić nakon toga jednostavno je nestao. Ubrzo se saznalo da živi u Sarajevu. Galić, rođen 20. studenog 1930. u selu Zagorica kod Visokoga u Bosni i Hercegovini, bio je registrirani suradnik sarajevske Udbe pod pseudonimom “Kiseljak”. Nalogodavci i počinitelj toga zločina nikada nisu procesuirani.

1. Dr. Osman Kulenović * Rajnovci, 15. 12. 1889 † Zagreb, 07. 06. 1947, od oca Pašage i majke Meleće Kulenović rođ. Sulejmanbegović

2. Dr. med. Džafer-beg Kulenović * Rajnovci, 17. 02. 1891 † Damask 03. 10. 1956. Oženjen sa Zumretom † Chicago, 30. 01. 1992

3. Ing. Nahid Kulenović, sin Džafer-bega i Zumrete * Brčko, 05. 07. 1929 † München, 05. 06. 1969. Dali je taj datum slučajnost? Oženio se s Marijom Deželić, kćerkom Berislava Đure Deželića

4. Aida Kulenović-Avdić, sestra Nahida * Brčko, 1924, živila do 1999 u Chicagu s majkom Zumretom. Stara je bila tada 89 god. i živjela je u Niles, IL

5. Džafer Jeff Kulenović, sin Nahida i Marije, * München 1966, unuk Džafer-bega Kulenovića i nećak Aide Kulenović-Advić, seli se pet godina nakon očeve smrti 1974., iz Njemačke u Chicago kod tetke Aide i tetka Kamil Avdića. Živi u Nilesu, IL, oženjen od 1993 sa Selmom Kljako, rođena u Sarajevu.

Rođen 5. Srpnja 1929., u Brčkom doživio je u svojim dječačkim danima uspostavu Nezavisne Države Hrvatske. Da zatim, zajedno sa obitelji odlazi u političku emigraciju, prvo na srednji istok, u Siriju odakle se vratio se u Europu da bude bliže svojoj domovini. Izbjegličku sudbinu Nahid je dijelio sa svojim ocem, majkom i sestrom Aidom. Gimnaziju je započeo u Zagrebu, privatno učio u Siriji i završio u Španjolskoj. Zatim se preselio u Njemačku. Tamo je završio Tehnički fakultet i počeo stvarati obitelj. Oženio se s Marijom Deželić, kćerkom Berislava Đure Deželića, hrvatskog emigranta i političkog djelatnika iz poznate Hrvatske obitelji Deželića. Rođenje sina Džafera osiguralo je budućnost Kulenovića koljena.

image

Dolaskom u Njemačku, mladi Nahid predao se u cijelosti rodoljubnom radu. Pozorno je pratio društvena i politička gibanja u čitavoj Jugoslaviji i osjećao duboko u srži svog idealizma, da ta gibanja ukazuju na njezinu propast. Uviđao je također, da su se starije hrvatske državne generacije u tuđini već pomalo uspavale u svom radu: postale pomalo i malodušne. Bio je nezadovoljan njihovim političkim zanovijetanjima u “začaranom krugu” i “natezanjima tko će koga voditi”. Zato se zdušno dao na okupljanje novih i mladih snaga; ljudi novih ideja i novog poleta, koji neće čekati, nego stvarati povijest. Stalno je poticao na hrvatsku slogu i ukratko, živio je za Hrvatsku.

Nova vremena tražila su nove ideje i novo oduševljenje. Za njega nije bilo dvojbe, tko je i što je, i gdje pripada. Starčevićansko hrvatstvo bilo je temelj njegovog političkog programa: “Mi hoćemo jedino slobodnu i samostalnu državu Hrvatsku, nikakvih Federacija i nikakvih zajednica sa Srbijom”. Nije nikada gubio iz vida stoljetne srpske ciljeve i krvavi način, kako su ih ostvarili. U svojim člancima s toga je često poručivao velikosrpskim zanesenjacima: “Bosna nije nikada vaša bila, a niti su muslimani ikada glasali za tu satrapiju Jugoslaviju. Muslimani su potvrdili svojom krvlju od 1941., pa do danas, kuda oni pripadaju i to će u buduće činiti”. S pravom je upozoravao, da će Srbi, dođe li do raspada Jugoslavije koja njima služi, “početi s istim onim receptom klanja nesrpskog naroda kao što je to bio slučaj 1941. godine”. Da se ne bi to ostvarilo pozivao je na organiziranje svih Hrvata u obrani od Titovog komunizma.

Nahidov otac Dr. Džafer Kulenović umro je u Siriji 3. Listopada 1956. godine, a majka Zumreta u Chicagu 30. Siječnja 1992. godine, gdje je živjela s kćerkom Aidom. Nahidov sin Džafer došao je u Ameriku i tu se obrazovao i magistrirao, osnovao obitelj i radi u bankarstvu.

PODACI O UBICI ING.NAHIDA KULENOVIĆA
GALIĆ IVICA IZ ZAGORICA VISOKO

Uredništvo/komunistickizlocini.net

3 comments

  1. eto kako komunisti( crveni fašisti ) imaju stav na različitost,drugačije mišljenje,drugačiju vjeru,i kad čovjek ode daleko od njih….samo im dajte priliku,i vlast! i u ovoj državi su smrskali glavu Hrvatskom Branitelju u Hrvatskoj kad je prosvjedovao !!! (Pajčić ) ,zar ne? I naravno u oba slučaja od istih ili sličnih ubojice su zaštičene i nisu odgovarale za zločin i pomaganje u zločinu,a saučesnici su svi koji na to šute,da i VI!

    Sviđa mi se

  2. eto kako komunisti( crveni fašisti ) imaju stav na različitost,drugačije mišljenje,drugačiju vjeru,i kad čovjek ode daleko od njih….samo im dajte priliku,i vlast! i u ovoj državi su smrskali glavu Hrvatskom Branitelju u Hrvatskoj ,zar ne?

    Sviđa mi se

Komentiraj