MASAKRIRANJE NEDJELJKA MRKONJIĆA EMIGRANTA IZ IMOTSKOG 1968

Nedjeljko Mrkonjić

Nedjeljko Mrkonjić, rođen 24. lipnja 1935. u Zmijavcima pokraj Imotskoga, krajem 1960., je pobjegao iz komunističke Jugoslavije, preko Italije, u Francusku.

Doniraj za rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad povijesno obrazovne web stranice Komunistički zločini to možete uraditi ovdje na opciji doniraj. Hvala

10,00 EUR

Splitska Udba najprije je pratila Mrkonjića kao jednoga od članova skupine hrvatskih emigranata u Parizu. Mrkonjić je postao Udbi posebno zanimljiv nakon što je Udbin suradnik »Lazo« iz Pariza poslao izvješće svojem šefu Blagoju Zeliću na Katalinića brijeg u Splitu da je Nedjeljko Mrkonjić 18. veljače 1968., izvršio diverziju na jugoslavenski klub u Parizu – vodstvo splitske Udbe donijelo je 12. ožujka 1968., odluku da se nad Mrkonjićem provede oštra individualna operativna obrada (OO). Blagoje Zelić dobio je slobodne ruke – da Mrkonjića može i likvidirati. Prije toga obrađivan je kao pripadnik skupine emigranata u Parizu, kojoj je Udba dala pseudonim Alkari.

Izmasakrirano tijelo Nedjeljka Mrkonjića pronađeno je 6. travnja 1968. na jednom smetlištu u okolici Pariza. Obdukcija je utvrdila više uboda nožem i prostrijelnih rana, kao i zaključak da je smrt nastupila vjerojatno tri dana ranije 03. travnja 1968.

Prema izjavama svjedoka, Nedjeljko Mrkonjić je zadnje trenutke proveo upravo u društvu suradnika splitske Udbe pod tadašnjim pseudonimom »Lazo«. Iza pseudonima Lazo krio se Mrkonjićev susjed iz sela Slivno kod Imotskoga Dinko Jukić. On je, što je posebno indikativno, poslije ubojstva Mrkonjića dobio novi pseudonim “Šime”  odnosno Šimun.

Izvori: Anto Kovačević, Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012.

              H.P.Rullmann, Ubistva naređena iz Beograda, Hamburg-Toronto-Melbourne.

              Bože Vukušić, Tajni rat UDBE protiv Hrvatskog iseljeništva, 3 dopunjeno izdanje,Zagreb 2001.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Poznavao sam Antu Znaora, Nedjeljka Mrkonjića poznatog kao “Zmijar”, poznavao sam i Dinka Jukića kao i mnoge druge istaknute Hrvate grada Pariza. Jedne jedjelje pred hrvatskom crkvom na Belleville u Parizu, neposredno ubojstva Nedjeljka Mrkonjića o kojem je francuska novina Le Figaro napisao opširan članak 6-7 travnja 1968. godine, poslije sv. Mise skresao sam u brk pred nazočnima Dinku Jukiću neka se srami da je i on bio sudionik u ubojstvu Nedjeljka Mrkonjića. Svađa je nastala, skoro do tuče došlo ali tuče nije bilo.

    Sviđa mi se

Komentiraj