RUŽU MASLAĆ TRUDNICU KOJA JE NOSILA BLIZANCE SA DVA METKA UBIO PARTIZAN SABLJIĆ PO ZAPOVIJEDI VUKANA BRSTINA

Dračevo

   Ruža Maslać rođeno Raič, (Martina i Stane rođeno Tomić), rođena 16. veljače 1915. godine, u Dračevu. S mužem Rafom imala je sina Nikolu. Kad joj je muž Rafo otišao u šumu tražili su ga partizanski terenci (KNOJ). U zapovjedništvo je došao Vukan Brstina, razgovarao je sa zapovjednikom i dobio dvojicu vojnika koji su otišli u Sjekose i uhitili Ružu koja je bila trudna. (Ruža je sa osmjehom pošla s njima i kroz selo je stalno spominjala sina Nikolu.)

Doniraj za rad portala Komunistički zločini

Ukoliko želite pomoći rad našeg portala i izradu prvog središnjeg elektroničkog popisa žrtava komunizma koji bi bio javno dostupan, uplatu možete izvršiti ovdje. Hvala!

10,00 EUR

Mučili su je zbog toga što nije odala muža. Partizan, neki Sabljić iz Dubrava ubio ju je s dva metka 7. kolovoza 1945. Ostavili su je na mjestu ubojstva, a našli su je iznakaženu do nekoliko dana suseljani te prijavili vlastima koje su izvršile uviđaj i komisijski ustanovile da je nosila dvojke!

(Kako je Ruža ubijena ispričao je Boži Maslaću poslije rata sudionik ubojstva neki Ceklić, ili Ceranić iz Slivlja kod Gacka. Bio je revoltiran što su ga osudili i što je ležao u zatvoru on i Sabljić, a nisu ni Brstina ni njihov zapovjednik. Skupa sa Sabljićem bio je u zatvoru i Ilija Žilić, Ružin susjed kome je Sabljić ispričao zašto je osuđen. Nekoliko su puta Ružu pripadnici OZNE gonili na groblje u Sjekosama i govorili su joj ako ne izda muža ubit će je i ubacit u grobnicu.)

Izvor: Ivica Puljić, Stanislav Vukorep i Đuro B, Stradanje Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, Zagreb, 2001.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. Ovo je još jedan dokaz koje su smeće i životinje bili partizani. A mi smo u školi učili da su oni bili pravedni, uljudni, da nisu ubijali, da su ih strijeljali za krivi pogled ili jednu ukradenu šljiva. A sad na svjetlo dana dolazi istina da su bili obična govna kao i njihov vrhovnika Tito… pas mu mater zločinaćku.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s