U ŽUPANJI OSAM ČLANOVA HSS-a, ONAKO ISPREBIJANE I VEZANE POBILI I BACILI U SAVU

Županja

Savom plove leševi Hrvata još mjesecima nakon završetka rata

Leševi su plutali Savom još u rujnu 1945. godine,  a postoji i zapis svjedoka Božidara Ručevića o događaju na 21.9.1945., na štitarski kirvaj:

1945 – Crtica iz Štitara

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

“U rujnu 1945. nadnevka 21. na crkveni god Sv. Matije Apostola u Štitaru, nakon duga pješačenja i umora sve od željezničke postaje Ivankovo, i to autor ovog članka kao dvanaestogodišnjak i majčina sestra učiteljica Slavica udova pravnika i suca, koji je 1943. ubijen od partizana, tada domobranski časnik Matija Jerković – došli su u posjet bliskoj rodbini na veliko veselje, ali i iznenađenje, jer su se svi putovi između sela smatrali još uvijek opasnima.

Radost toga susreta pomutio je nemili događaj. U jednom trenutku su cestom dojurili iz pravca Babine grede prašnjavi džipovi s naoružanom milicijom, koji su iz njih izletjeli na savske nasipe braneći pristup na obale rijeke. No, seoski dječaci da pokažu svojem vršnjaku i rođaku što mogu – su izvanseoskim puteljcima ipak došli do obale Save. Bilo je što i za vidjeti. Nabuhli ljudski leševi nošeni maticom rijeke plovili su prema beogradskim mostovima, gdje su ih narodu prikazivali kao jasenovačke žrtve. Da, žrtve, ali ne treba se puno dvoumiti tko su bili ubojice i tko žrtve, jer bilo je to u posljednjoj dekadi mjeseca rujna 1945., a II. rat u Europi prestao je 8. svibnja 1945. Stanovnici nam rekoše, da je u tom dobu to bila skoro svakodnevica.“

Uz žrtve partizanskih zločina počinjenim nad hrvatskim življem valja spomenuti  i mnogobrojne civile Nijemce stradale tijekom rata i poraća. Mnogi od njih  pogubljeni su u partizanskoj odmazdi ili su tijekom poraća ubijeni ili umrli u koncentracijskim logorima koje su držali komunisti.

Na dan 14.4. 1945 god., partizanske jedinice prateći njemačke i ustaške jedinice u povlačenju, prolaze kroz Županju i u mjestu ostavljaju pripadnike OZNA-e koji vrše čišćenje i uklanjanje svih nepodobnih i nepoželjnih lica.

“Kad bi Sava mogla govoriti posvjedočila bi: U noći 14. travnja 1945. godine, na mojoj obali likvidirani su i u moje valove bačeni osmorica članova Hrvatske Seljačke Stranke. Osmorica članova zadnjeg demokratski izabranog Općinskog poglavarstva Županje. Osmorica dobrih i uglednih ljudi. To zlodjelo izvršili su novopridošli komunistički egzekutori OZNA-e, po nalogu lokalne partijske ćelije, bez optužnice i bez suda. Nemojte ih zaboraviti i neka njihova žrtva bude zalog budućim pokoljenjima.“

 Taj tekst stoji na crnoj kamenoj ploči na samoj obali Save, uz obnovljenu kapelicu Srca Isusovog, a spomen je na ubijene Županjce pred kraj Drugog svjetskog rata.

O samom događaju vrlo se malo zna, jer je od samog početka bio prikrivan od vladajućeg režima i odgovornih ljudi. Šta se u stvari zbilo?

Kada je probijena Srijemska fronta i partizanske jedinice krenule prema zapadu, pred njima su se počele povlačiti njemačke, ustaške i domobranske jedinice, a zahvaćen panikom i strahom i velik broj žitelja, našeg kraja.

13.travnja nakon kraće borbe u Županju ulazi Osma crnogorska brigada, koja se tada sastojala velikom većinom od prebjeglih i preobučenih četnika, i odmah započinje sa hapšenjem svih utjecajnijih i vodećih županjaca, prokazanih od domaćih komunista i njihovih simpatizera, a po nalogu i listi koju je izdala lokalna komunistička ćelija. Također su uhapšeni članovi gradskog i općinskog poglavarstva, svi mahom članovi HSS-a, tada najjače i najmoćnije stranke u Hrvatskoj.

Cijelu noć i dan zatvorenici su mučeni i ispitivani, bez hrane i vode, da bi 14. travnja u kasne večernje sate njih osam onako isprebijane i vezane, pod zaštitom noći bili sprovedeni Velikim krajem do Save. Tamo su bili poredani uz sam rub nasipa i jednostavno poubijani. Tijela su pobacana u Savu.

Te noći ubijeni su:

Ivan Balentović, rođ. 1901
Mija Juzbašić, rođ. 1900
Antun Bušić, rođ. 1884
Josip Kunčić, rođ. 1901
Nikola Nikolić, rođ. 1872
Đuro Svirčević, rođ. 1921
Đuro Šokičić, rođ. 1900
Ilija Vincetić, rođ. 1910

Međutim broj ubijenih tih dana u Županji i okolici je daleko veći jer su u mjesto na ispitivanje neprestano dovlačeni mnogi ljudi iz okolice koji su također likvidirani i bačeni u Savu.

Danas na tom mjestu na Savskoj šetnici stoji kameni križ kao spomen na taj događaj, a uz zahvaljujući Josipu Svirčeviću obnovljenoj kapelici Srca Isusova nalazi se spomen ploča sa imenima pogubljenih.

Neka im je vječna slava!

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Hrvatsko moja, Zemljo mučenika,
    Topljena krvlju sinova – patnika.
    Ti grobnica si široka, duboka,
    Od Blajburga, Maclja, do Golog Otoka.
    O sveta krvi i suzo mog roda,
    O grozni Brozu što se vragu proda
    I ote sreću hrvatskog čovjeka –
    Neka si proklet u sve vijeke vijeka!
    Pravdo nebeska Goli Otok vrati
    Krvnik Hrvata nek u njemu pati.

    Marija Dubravac, Brisbane

    Sviđa mi se

Komentiraj