LIKVIDACIJA ŽENA U IZBIČNU ( Ženama su izbijali zube, polijevali vodom da se voda na njima mrzla)

Široki Brijeg

     Nezapamćeno mučenje i ubojstvo dviju Dragica Pavković dogodio se u Izbičnu pokraj Širokog Brijega u kasnu jesen 1947 godine. Dragicu, ženu pok. Mile, odvode na Svi Svete 1947. na crnačke Cerove Doce u Spržića kuću gdje je bio zatvor i tamo je muče sustavno. Svjedoci kažu da su je svih tih zimskih i pre hladnih dana po noći skidali golu i noću je po nekoliko puta polijevali vodom da se voda na njoj mrzla, a naravno, pod svim tim torturama uvijek postavljali pitanja i davali „najblaženije uvjete“ da oda gdje im se nalaze odbjegla braća i ostali škripari. To nisu i doživjeli. Kao majka i žena pokojnika kojega su jednako ubili i kao vjernica i katolkinja nije sebi dopustila da bude izdajica.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Njena sudruga i sumučenica je bila djevojka. Uhićena je da bi odala gdje joj se brat nalazi kao bjegunac-škripar na blagdan Svih Svetih 1947 godine. Nju su odveli u mjesni zatvor u oskvrnjenom Župnom uredu u Izbičnu. Naravno kao mlada i lijepa djevojka da su svi zapamtili da je ušla u zatvor i uhićena sa svim i lijepim bijelim zubima. Kada je strijeljana, 12. prosinca, nije imala ni jednoga zuba. Vilica je toj lijepoj i mladoj djevojci bila sasvim smrskana. Pokopane su na mjestu gdje su i strijeljane, u istom grobu, nogama okrenute jedna prema drugoj.

Autor: Vedran.P/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Znam sve o Dragicama,u ljeto 2016 išla sam pješke sa Širokog u rodno selo moje pok.majke Izbično, pokloniti se grobovima Dragica.U Š.B.dobila sam skriptu o Benku Penaviću -Bogodol.Još davno moja rodbina u Brodu nabavila je kazetu s gangom o tom nemilom događaju.Pročitala sam i osudu Vinku Pavkoviću i drugovima,nekih na smrt ,nekih na dugogodišnju robiju.Moj najbliži rođak,Ivan Pavković ,glavar sela,strijeljan je sa drugima 1948.Izdajica je bio Lasić,koji je dobio 20 godina kazne,nije bio u zatvoru,dobio imanje u Osijeku.Sve Vas srdačno pozdravljam! Vesna Biljan

    Sviđa mi se

Komentiraj