UČITELJU IVANU ŠULENTI IZVADILI SRCE I POČUPALI VENE NA RUKAMA (Donosimo fotografiju zločina i izvješće školskog djelatnika)

Ivan Šulenta – Cernička Šagovina

Ivan Šulenta, učitelj, rodom iz sela Drašnice, kotar Makarska. Njega su partizani odveli iz škole u selu Cernička Šagovina i u šumi grozno mučili i ubili. Pokojniku kome je bilo 19 godina, izvadili su srce a iz ruku počupali vene . 

Gospodin Marijan Kulić, rođen 1931 god., od oca Ferde i majke Marije rođ., Mijatović, mi pripovijeda da je osobno bio učenik učitelja Ivana Šulente.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Naime, učitelj Ivan Šulenta sa 19 godina dolazi iz sela Drašnice (kotar Makarska), u Cerničku Šagovinu 1942 god., sa zadatkom otvoriti školu za 67 učenika, u kući Mije Matoševića, koji je ustupio svoju kuću za potrebe škole. Stanovao je u stanu koji je bio namijenjen za učitelja.

Susjedno selo uz Cerničku Šagovinu bilo je Mašička Šagovina, koja je bila naseljena pravoslavnim Srbima, koji su više bili raspoloženi pročetnički  nego partizanski.

Tako su jedne noći 1942 godine., stigli iz Mašičke Šagovine, poimenice Dragan Germanović i njegov brat Slavko Germanović, te Sveto Indžić (kasnije bio lugar) i Milan Bošnjak, s namjerom ubiti učitelja Ivana Šulentu. Ivan Šulenta se skrivao na tavanu škole, međutim kako nije imao oružja lako su ga uhvatili živog. Navedeni su prvotno bili četnici a u tijeku ubojstva Ivana Šulente već su nastupali kao partizani što je tada kod Srba bila masovna pojava.

Odveli su ga do jedne vododerine iza katoličkog groblja u Cerničkoj Šagovini. Skinuli ga golog. Vezali žicom. Mučili su ga do smrti, tako da su učitelju izvadili srce iz prsiju i počupali vene na rukama. Zorno to pokazuje i slika ubijenog učitelja. Po mučeno tijelo došle su ustaše iz Nove Gradiške.

Tako su partizanski sadisti pokazali svu svoju brutalnost i kreativnost ubijanja Hrvata, bilo da su ustaše, domobrani ili civilni službenici.

Skenirano izvješće školskog djelatnika koji je nakon rata sastavio izvješće o nemilom događaju 1942 god., piše sljedeće:

„1942. godina

To je prva godina  školskog rada u ovom selu. U kući Mije Matoševića k.br.77 uređena je prostorija za obuku. 27. Veljače došao je Ivan Šulenta iz Drašnice kotar Makarska svršeni đak VII.razreda gimnazije i otvorio pomoćnu školu, koja je bila pod upravom Osnovne škole u Giletincima. Otvoren je prvi razred u kojem je bilo 67 đaka polaznika. Obuka je lijepo napredovala, ali je učitelj Ivan Šulenta  bio ustaša i kao takav poslije 4 mjeseca rada t.j. 27.svibnja bude od N.O.V.-a ubijen. Poslije njega više nije bilo školske nastave do 1945 godine.

Prvi veći dolazak Narodne Vojske u ovo selo bio je u listopadu 1942. god., kada je  došao Milan Tomić sa svojim odredom.

Pisano školske godine 45./46.“

U čast poginulom učitelju Ivanu Šulenti. Slava mu i čast!

Počivao u miru Božjem! Amen!

Istražio i ekskluzivno za portal komunistickizlocini.net napisao prof. Robert Vujica                                                                                         

2 comments

  1. Istinu o prestrašnim zločinima komunista i četnika, svkodnevno prezentirati javnosti ! Pokrenite referendum ! kroz referendum, lustraciju ! Treba ih tući njihovim oružjem. Možda se probudi uspavani Hrvatski narod. Možda.

    Liked by 1 person

Komentiraj