PARTIZANSKA OTIMAČINA CRKVENE IMOVINE I PROGON ČASNIH SESTARA IZ TUZLE

Vrlo je malo Tuzlaka danas koji znaju da je brdo Ilinčica dobilo ime po sv. Iliji proroku, zaštitniku Tuzle i cijele Bosne! A još manje ih zna da je na istom tom brdu Ilinčica nekad se nalazila crkvica sv. Ilije koju su partizani porušili 1946. godine. Crkvica se nalazila između današnjeg releja i muslimanskog groblja na Ilinčici, a pored nje je bio izvor čudotvorne vode na koji su hodočastili mnogi vjernici kako bi ozdravili iz svih krajeva Bosne i Posavine. Naravno zemljište na kome se nalazila crkvica sv. Ilije je takođe oteto a u blizini se nalazi i nekoliko masovnih grobišta u kojima su partizani strijeljali brojne žrtve ubijene bez suda i dokazane krivice. Naravno tim ljudima čije kosti još počivaju tamo do dana današnjeg nisu ni obilježena grobišta a kamoli da se dostojno ukopaju i sahrane. No doći će neka normalna vremena kad će i te duše naći smiraj i bit barem dostojno ukopane.

Uspostavom Titove Jugoslavije svuda su dokinute sve privatne škole, među kojima i škole časnih sestara i ustanove s hrvatskim predznakom. Tako je 1949. ukinut i HKD Napredak u Tuzli te oteta zgrada Hrvatskog doma.

Časne sestre Kćeri Božje ljubavi bile su prognane, ni krive ni dužne, tako da su morale napustiti Tuzlu, Josipovac i Breške, uz zabranu nošenja redovničkog odijela. Samostan časnih sestara na Josipovcu je izgrađen  krajem 19. stoljeća. Družba Kćeri Božje ljubavi dobila je na poklon ovo zemljište od Bosanske vlade 1885. godine. Kako je zemljište bilo zapušteno, sestre su ga iskrčile, obradile i postepeno se formirala ekonomija prozvana Josipovac. Na ekonomiji je u rujnu 1886. godine izgrađen samostan „Josipovac“ koji je materijalno pomagao Zavodu Kraljice sv. krunice u Tuzli.. Tu je živjelo i radilo desetak sestara. Nedaleko od samostana formirano je i groblje časnih sestara, na kojem počiva 40 časnih sestara, sve one koje su preminule u Tuzli.

Časne sestre Kćeri Božje iz Tuzle istjerane su iz Zavoda Kraljice sv. krunice, te iz Josipovca, u Slavinovićima kao i iz internata HKD Napredak. Časnim sestrama Kćeri Božje ljubavi komunističke vlasti su tada oteli Kloster, dvije zgrade Konvikta – s velikim dvorištem, te cjelokupno veliko imanje s kućom i školom u Breškama te golemo imanje s povećom kućom na Josipovcu. Zadnji je ostao samostan u Breškama, Emaus, gdje su sestre i kapelicu pretvorile u spavaonicu za sestre iz Tuzle. Ali komunisti nisu ni to trpjeli. Opljačkali su samostan, otjerali stočno blago, a sestre prognali. O tome događaju u Breškama kazivala nam je s. Otilija Krämer, misionarka na Kosovu i s. Felicijana Silić, medicinska sestra u Bitolju.

Sestrama je svagdje i sve oduzeto, samo im groblja nisu dirali, ostala su do danas netaknuta. Jer, komunisti su imali strah od posvećenih sestarskih posmrtnih ostataka.

Katoličkoj Crkvi u Tuzli su komunističke vlasti u razdoblju od 1945. do 1954. godine otele  zemljište i kuću na Trnovcu, danas zvanom Šetalište “Banja”, i na Ilinčici dio zemljišta i voćnjaka.

Zatim su oteli prelijepu i veliku dvokatnu zgradu tadašnjeg Župnog stana s tavanom, podrumom i dvorištem. U toj zgradi se danas nalazi Gospodarska komora, i to na samom Glavnom trgu slobode, u centru starog grada Tuzle do stare općine koja je skoro srušena.

U župnu kuću, tadašnje tuzlanske komunističke vlasti uselili su Odbor AFŽ-a, zatim Redakciju lista Front slobode, Invalidsko ugostiteljsko poduzeće, Odbor ratnih vojnih invalida Tuzla dok su svećenicima ostavili svega par prostorija.

Još uvijek Katoličkoj Crkvi nije vraćena njena imovina, Tuzla je još uvijek pod vlašću istih onih koji su i oteli pomenutu imovinu pa je teško povjerovati da će je isti i vratiti. No nadamo se da će Katolička Crkva svoje tražiti sudskim putem, pa možda dođu bolja i pravednija vremena te se pravdi udovolji.

Izvor: fra Josip Zvonimir Bošnjaković, Istrpljena vremena, Zagreb, 2013.

Autor: Vedran.P/komunistickizlocini.net

3 comments

  1. Kada ćemo mi Hrvati većjednom shvatiti i jano objavljivati da su tločini nad Hrvatskim narodom bili velikosrbski fašistički i jugoslavenski komunistićki zločini nad hrvatskim narodom? Srbi su bili glavni i najveći zločini nad Hrvatskim narodom od stvaranja takozvane kraljevine Srbije,Hrvatske iSlovenije. Ubojstvom srbskih zločinaca u srbskom Parlamentu hrvatskog narodnog vođd Stjepana Radića i drugih hrvtaskih narodnih zastupnika uskoro je poslije tog zločina proglašena kraljevima Jugoslavija , to je prevara jer je to bila srbska kaljevima,a 1945. godina proglašena je komunistička Jugoslija. Sve je to bilo djelo velikosrbske politike stvaranja velike Srbija i podpuno uništenej Hrvatskog Naroda i Hrvatske države. SVE ZA HRVATSKI, HRVATSKU NIZAŠSTO. Jozo Čuk, Melbourne Australia

    Sviđa mi se

  2. Zalosno su bili ti dani ali Bog sve zna I vidi na ovoj zemlji zivot Je kratak, ali vecni zivot koji Isus Krist nam obecava pojedini koji Su zlo radili nikad nece znati.

    Sviđa mi se

Komentiraj