U PARTIZANSKOM LOGORU SMRTI U DRENOVCU PRONADJENE 464 LUBANJE HRVATA

  spomenik..- U vrijeme mučnoga 2. Svjetskog  rata 1942. god. partizanska vojska u Slatinskom Drenovcu osnovala  logor smrti „ u njega se  željelo staviti one ljude koji nisu bili po mjeri onih koji su ovaj logor otvorili“. Ovaj logor je postojao od 1942 pa do 1946. god.

Spomenik žrtvama u Slatinskom Drenovcu podignut je i posvećen 21. studenog 1998. godine kraj Crkve sv. Spasa u čijim su “katakombama” su pronađene 464 lubanje i preko 130 vreća polomljenih kostiju. Pretpostavlja se da je tu bilo oko 560  žrtava. U blizini se nalaze i masovna gubilišta Drenovački jarak,  Čačića  brdo i Jankovački potok. Istraživanja su potvrdila da su žrtve bili civili Hrvati sa šireg područja Virovitičko-podravske županije, te mnogi Hrvati iz kolona Križnoga puta. Mnoge su lubanje imale prostrijelne rane što potvrđuje pretpostavke kako su ove žrtve likvidirane sa velike blizine.

novosti4217-03

Među ubijenima dvojica su, a možda i više, svećenika. 1943. po tom istom sudu bio je osuđen orahovački župnik Ivan Đanić, a sljedeće godine jednako tako po tom sudu bio je osuđen na smrt i slatinski župnik Julije Bürger. U nedalekom Voćinu 1943. ubijen je župnik Josip Martinac. Na tako malom prostoru ubijena su tri svećenika.

999895_577552892265010_704929264_n_webNakon 2. svjetskog rata komunističke vlasti novostvorene Jugoslavije naređuju uklanjanje  groblja i svih znakova po kojima bi se raspoznalo gdje su ona bila. Mnoga masovna gubilišta još uvijek nisu istražena, a u njima su još stotine tisuća nedužnih žrtava ogromnom većinom Hrvata.

One comment

  1. Hvala sto ste ovo objavili… Iz blizine moje Slatine… odakle su sa pijace gdje su ih ‘ulogorili’ izvlacili kamione nesretnika sa Kriznog puta i odvozili u Sl. Drenovac na klanje! Strasno!!! Danas je na mjestu logora podignuta nova Katolicka crkva… (Knjiga: “Slatina u vjetrovima povijesti’, Autor Dragutin Pelikan, Strana 137-146). Pocivali u miru svi nesretni stradali…

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s