OKO 300 HRVATSKIH CIVILA BODENO BAJUNETIMA I BACANO U JAMU GOLUBINKA KOD VODICA (Donosimo fotografije žrtava iz jame)

Vodice – Tisno – Golubinka

Vladimir Juričev dopredsjednik Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća Grada Vodica je istakao: za jamu Golubinku i njezinu monstruoznu namjenu, zna se od Drugog svjetskog rata. Nakon 50 godina zatomljivanja od bivšeg komunističkog režima, u organizaciji Grada Vodica i Općine Tisno posljednjih godina se redovito komemorativnim skupovima nad jamom odaje se počast njezinim žrtvama. Stoga su, nastavlja Jurićev, neprimjereni natpisi u tisku o nekakvom spektakularnom i stravičnom otkriću splitskih speleologa, te dodaje da su Golubinku još 1991., godine istraživali speleolozi iz Zagreba ing. Tihomir Kovačević i Željko Pšenica.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Hrvatski domobran je 2008. godine organizirao istraživanje same jame Golubinke. Komisija udruge, na čelu koje je bio jedan umirovljeni policajac, u jami je napravila očevid. U samom površinskom sloju 20 metara duboke jame, koja je naknadno bila paljena, minirana i zatrpavana u cilju prikrivanja zločina, izbrojali su ostatke 22 žrtve. Među kostima se vide ostaci seljačke odjeće i obuće, žica kojom su žrtve bile vezane, krunica, molitvenik…, koji potkrjepljuju tvrdnje da su u Golubinki stradali civili.  Očevidnik i fotodokumentaciju predali su DORH-u.

Inače, po naredbi ondašnjih lokalnih partizanskih moćnika, u razdoblju od 1942. do 1945. godine., civili su bodeni bajunetima nad jamom te na bestijalan način ubijani i u nju bačeni, kako se pretpostavlja, oko 300 osoba. U Golubinki leže posmrtni ostatci mještana Vodica, Srime, Tisnog, Pirovca, Gaćeleza, Čiste Velike i okolnih mjesta koje su mučki ubili i bacili u jamu  partizani Prvog primorskog odreda tijekom II. svjetskog rata. U Golubinku duboku 35 metara bačeni su »nedužni ljudi, civili, najčešće dignuti iz svojih kuća ili s rada u polju«, kazao je Juričev Talijaš, čiji je otac bio među šestoro Vodičana, koji su prvi ubijeni i bačeni u jamu 6. listopada, 1943. Uglavnom se radilo o civilnom stanovništvu koje je bivalo likvidirano po kratkom postupku, a za zločin nad jamom Golubinkom nikada nije pokrenuta službena istraga.

Što je,međutim strah bivao veći i mrak jugototalitarizma crnji, svjedoci i indirektni sustradalnici jame Golubinka, bivali su, u tišini zatvorenih domova pred svojom djecom, sve govorljiviji čuvari istine koju jama Golubinka čuva u svojoj crnoj utrobi. Strašna istina nije se dala zatrpati nikakvim režimskim lažima i prijetnjama, i stoga se u svjedocima tog strašnog zločina činilo sve da ostane duboko memorirana u mlađim hrvatskim generacijama.

Bit će vrlo teško ustanoviti pravi broj nevinih civilnih žrtava. No kako ne bi vrijeme učinilo svoje, a što je mnogima u interesu, i prašinom svoga tijeka zatrpalo čak i ono što se do sad otkrilo i spoznalo, uz Elaborat što ga uradio Hrvatski Domobran Šibensko-Kninske županije Vodice dvojica domobrana članova društva obradila su, i za pisanje iz “prve ruke” pripremili, materijal za jednu manju knjižicu. U njene okvire bit će utisnuta, necjelovita jer njom posao ne prestaje, istina kako, na koji način, i tko je žrtva s ovih prostora bačena ne samo u jamu Golubinka, već i u druge Golubinke po Hrvatskoj.

Utvrđena imena i prezimena 42 žrtve golubinke za sada

Komisija za utvrđivanje žrtava rata i poraća Grada Vodica, nakon prikupljanja svih relevantnih podataka, dosad je poimenice utvrdila identitet manjeg broja  žrtava Golubinke. To su: Blagodar Španja, Ante Juričev-Talijaš, Frane Markoč, Jela Vlašić, Matija Čorić, Mare Mrša, Miko Španja, Martin Roca, Toni Roca, Ljubo Roca, Mate Srdarev, Ivan Mrša, Ivan Skočić (svi iz Vodica), Ivan Kumanović, Pave Šantić, Zvone Cvitan, Pave Šain (svi iz Tribunja), Tome Matešić, Antica Matešić, Ive Matešić, Ante Matešić, Mirko Matešić (svi iz Dazline), Ante Bašić, Nikola Begić, Stipe Vukman i Vice Erak (svi iz Pirovca), Petar Begić, Gašpa Begić, Remiđo Olivari (svi iz Tisnog), Ive Erceg, Božica Erceg, Jakov Tabula, Mile Tabula, Ika Tabula (svi iz Gaćeleza), Mate Pešić, Nikola Storić, Joso Biluš, Dane Pešić, Jerko Pešić, Joso Bakmaz, Marko Škarić, Stipan Škarić (svi iz Čiste Velike).

Izvori: rudinapress.hr

hkv.hr Portal Hrvatskog kulturnog vijeća

http://tris.com.hr/

Uredništvo/komunistickizlocini.net

2 comments

  1. moj stric. mate begonja ,zarobljeni vojnik nezavsne države hrvatske.odveden u vodice i odatle mu se gubi svaki trag pa ako neko nešto zna o tom pogubljenju da kaže .di je moguće da je bačen

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s