SMAKNUĆE OBITELJI ŠEVO (Rekonstrukcija Udbinog ubojstva devetogodišnje djevojčice s dva metka u glavu i njenih roditelja)

 Ubojstvo obitelji Ševo

Rekonstrukcija Udbinog ubojstva cijele obitelji Ševo, VIDEO:

Udba je Stjepana Ševu, rođenog 1937., u Hamzićima kod Širokog Brijega, ubrajala među aktivnije  vođe Hrvatskog revolucionarnog bratstva, organizacije koju je jugoslavenski režim tretirao ”u crvenom”, kao jednu od najaktivnijih. Ševo je emigrirao iz Jugoslavije 1966. godine. Prema dokumentima, koje je svojedobno prenijela Slobodna Dalmacija, iz izvještaja suradnika riječke Udbe, Vinka Sindičića i suradnika splitske Udbe pod pseudonimom “Mosor”, bilo je poznato da je Ševo bio jedan od važnijih logističara HRB-a.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Obitelj Ševo – Stjepan, supruga mu Tanja, rođena 1946., u Varaždinu i pokćerka Rosemarie, rođena 1963., u Stuttgartu – živjela je u Stuttgartu. Te, 1972., planirali su godišnji odmor u Italiji. Za planove je znao Vinko Sindičić, pa im se priključio i s njima 18. kolovoza 1972., doputovao u gradić San Dona di Piave kod Venecije, gdje su odsjeli u pansionu Bar Ristorante Centrale. Zna se da je Sindičić u pansionu prespavao samo jednu noć, a sljedećeg dana je vlakom otputovao u Trst, kako je rekao, na sastanak s roditeljima.

Obitelj Ševo je 24. kolovoza otišla na željezničku postaju u San Dona di Piave, gdje je dočekala budućeg ubojicu koji je doputovao vlakom Simplon Express. Dok su se vozili s kolodvora, oko 21,30 sati, Ševo se zaustavio blizu tržnice. Kako je poslije izjavila policiji prodavačica Antonia Mazaletto, u automobilu se nalazio jedan muškarac s crnim naočalama. Krenuli su sporednom cestom prema Veneciji. Ševo je vozio, do njega je sjedila supruga, a na stražnjem sjedištu ubojica i devetogodišnja Rosemarie. Kada je Ševo usporio u jednom zavoju, ubojica mu je ispalio tri hica u zatiljak, te je ostao na mjestu mrtav.

Jeziv zločin

Iako vezana, Tanja Ševo je zgrabila ubojičin revolver i otrgla prigušivač zvuka. Ubojica je ispalio više hitaca i teško je ranio, ali je nije ubio. Izlazeći iz auta vidio je da Tanja daje znakove života, pa je u nju ispucao cijeli spremnik metaka. Prije toga, s dva hica u glavu ubio je malu Rosemarie. Ubojica je pretrčao vinograd pod okriljem mraka, sjeo u automobil koji ga je tamo čekao i nestao prema Trstu.

Časnik talijanske vojske Francesco Lombardi i vojnik Salvatore di Garbo, koji su bili u talijanskoj vojarni u blizini, potrčali su prema mjestu zločina odmah čim su čuli pucnjavu. Tijekom očevida su izjavili: “Vojnici smo, ali kad smo došli na mjesto zločina, bili smo šokirani i ostali smo bez riječi. Prizor je bio jeziv”.

Sindičić je nakon ubojstva pobjegao u Jugoslaviju i pod pseudonimom ”Pitagora” nastavio raditi za Udbu.

Istragu o ubojstvu obitelji Ševo provele su zajedno talijanska i njemačka policija. Sumnjali su da je egzekutor Sindičić, ali on je pred istražnim sucem izjavio da je u vrijeme ubojstva bio u Jugoslaviji. Sudac nije imao dokaza koji bi potvrdili suprotno, pa optužnica za Sindičića nikad nije ni podignuta i što se njega tiče, slučaj je pravno gledano bio završen.

Ali to ne znači da se on ne može obnoviti ukoliko se pojave novi dokazi. Nakon što je RH ušla u EU, točnije dva tjedna prije ulaska, doznalo se preko njemačke tiskovine “Focus” da je u Zagreb već stigao EUN za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, a u Italiji je ponovno iz arhive ”hladnih slučajeva” izvađeno nikad razriješeno ubojstvo obitelji Ševo.

Talijansko pravosuđe je još 2015. godine, bilo poslalo europski uhidbeni nalog za Antu Josipovića. Europski uhidbeni nalog, jedinstveni uhidbeni mehanizam za cijelo područje EU-a, točnije svih 28 zemalja članica. Poslalo ga je talijansko pravosuđe i to ne za bilo koga, već za Antu Josipovića, oca bivšeg predsjednika RH i nekadašnjeg visokog dužnosnika SKH, političkog tijela partije koje je donosilo političke odluke o likvidacijama hrvatskih emigranata, koje su potom ”amenovane” u Beogradu, a odobravao bi ih osobno Josip Broz Tito. Nalog se odnosi na ulogu Ante Josipovića pri donošenju odluke o likvidaciji obitelji Ševo u Italiji.

S obzirom na to da postoji osnovana sumnja da je Ante Josipović sudjelovao u ime ”nalogodavca” u donošenju odluke za ubojstvo u ime jugoslavenske države, talijansko pravosuđe je to željelo utvrditi. Što se pak Dorha tiče, poznato je da je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokrivao Perkovića i Mustača do zadnjega časa. Osim toga i sam je jedan od kreatora famoznog “lexa Perković”. Pitanje je koliko je na to bio spreman tada novi državni odvjetnik Dinko Cvitan ili su pritisci opasnih struktura koja premrežava cijelu hrvatsku politiku i pravosuđe bili toliko snažni da se Cvitan nije ni usudio uputiti EUN u proceduru izvršenja. Ante Josipović je umro 15.12.2019. godine, a da EUN nikada nije upućen u proceduru izvršenja.

Izvor: Dnevno.hr od 23. listopada 2015.

Uredništvo/komunistickizlocini.net

6 comments

 1. Postavlja se Hrvatima jedno ozbiljno pitanje, a to je: Dali je dr. Ante Pavelić u siječnju 1929. godine kada je osnovao Hrvatsku Revolucionarnu Organizaciju Ustaša HROU tada mislio da će on ovom riječu USTAŠA poistovijetiti s imenom HRVAT ili HRVATSKA? To pitam zato što imamo šestero djece, dvoje rođeno u Parizu, Francuska, četvero u San Franciscu, California. Svakog puta kada svojim školskim kolegicama i kolegama kažu da su Hrvati, dobiju odgovro da su Ustaše. Mnogo puta su me djeca pitala da im pojasnim razliku izmegu biti Hrvat i biti Ustaša. Uvijek sam im odgovorio da tu nema nikakove razlike, osim ako si Ustaša onda si DUPLI Hrvat, ako si Hrvat, onda možeš biti svakakav kao što je danas Mesić i njegovi DERNEKAŠI,

  Na znanje onima koji još ne znaju ili ne žele znati zašto su se Ustaše borile.
  http://otporas.com/na-znanje-onim-k…se-ustase-borile/
  Like · Reply · 1 min

  Milan Boban ·
  Govor generala Drinjanina Hrvatima za Deseti Travnja 1968. – Kamenjar
  ://kamenjar.com/govor-generala-dr……

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s