PRVI PUT SLUŽENA MISA U KRNJEUŠI KOD B.PETROVCA 74 GODINE NAKON POKOLJA NAD HRVATIMA KOJI SU IZVRŠILI U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI PARTIZANI I ČETNICI

 

11866476_1143579568989960_6843395436382784890_nNakon 74 godine u mjestu Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca slavljena je prvi put sveta misa što će ostati zabilježeno kao svojevrsni povijesni događaj, barem kad je u pitanju Katolička crkva na ovim područjima.

Svetu misu je u nedjelju, 9. kolovoza, predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom koji je upravitelj i ugasle župe Krnjeuša.

Misno slavlje na otvorenom upriličeno je na devastiranom katoličkom groblju “Kod Križa” koje je još jedini vidljivi trag postojanja ove župe, naglo zamrle u progonu 9. i 10. kolovoza 1941., kada je cjelokupna župa zbrisana s lica zemlje – i ljudi i njihova imovina, te se život tamo ni do danas nije vratio, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB).

Povod za komemoraciju u Krnjeuši bila je 74. obljetnica mučeničke smrti župnika don Krešimira Barišića i masakra više od 240 Hrvata katolika žitelja Krnjeuše koji su izvršili u zajedničkom zločinačkom pohodu partizani i četnici. Mučki je pobijeno tom prilikom:
35 djece do 7 godina
14 djece od 8 do 12 godina
72 žene (znatan broj trudnica u visokom stadiju trudnoće)
119 ostalih….

Budući da se nakon pokolja Hrvata u župi Krnjeuša i paljenja župne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, 9. i 10. kolovoza 1941., u tome mjestu više nikada nisu služile mise po katoličkom obredu, nakon 74 godine ovo je bila prva misa proslavljena ne samo u Krnjeuši, nego u cijeloj općini Bosanski Petrovac, budući da je u ljeto 1941. zamrla i gradska petrovačka župa.

Organizator komemoracije na krnjeuškom groblju, na kojoj se okupilo 60-ak vjernika, bila je Banjalučka biskupija i župa sv. Josipa Drvar-Bosanski Petrovac, a osim domaćih vjernika iz Petrovca i Drvara, došle su i grupe vjernika iz Bihaća, Bosanskog Grahova, Livna, te iz nekih župa u Republici Hrvatskoj.

Posebno značajan bio je dolazak Milana Bajteka, rođenog Krnjeušanina i svjedoka pokolja u Krnjeuši, predsjednika Udruženja “Krnjeuša – kolovoz 1941″ iz Zagreba, koja okuplja sve raseljene Krnjeušane diljem Republike Hrvatske i svijeta.

Na misi su sudjelovali i Generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Stipan Medo, predsjednik Hrvatskoga informativnog centra iz Zagreba Ante Beljo, ministar u Vladi Unsko-sanske županije Vid Šantić, zajedno s političkim predstavnicima Hrvata USŽ u Bihaću, te Draško Brnić, direktor ŠGD “Hercegbosanske šume” Kupres, kao predstavnik Vlade Hercegbosanske županije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s