PARTIZANSKI ZLOČINI O KOJIMA SE NIJE SMJELO PRIČATI

   U odžačkom centru za kulturu održan je 24. svibnja znanstveni skup o žrtvama Bosanske Posavine u Drugom svjetskom ratu i poraću pod nazivom „Da im spomen očuvamo“. Organizatori skupa su HKD „Napredak“ – podružnica Odžak, i Hrvatski institut za povijest – podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje – Slavonski Brod. Posebno značajnu ulogu u organizaciji odigrao je dr. Ivo Balukčić, odžački župnik.
Nakon pozdrava i otvaranja skupa, prvo predavanje na temu «Važnost sjećanja za identitet jednog naroda – katolički pogled», održao je biskup dr. Ratko Perić. Polazeći od filozofskog, biblijsko-teološkog i iskustvenog sjećanja jednog naroda, biskup Perić ukazao je da sjećanje ima važno mjesto kako u oblikovanju svijesti svakog pojedinca, tako i u kolektivnom pamćenju jednog naroda. Njegujući svoj jezik, kulturu i vjeru te ne zaboravljajući svoje žrtve pojedinac i narod oblikuju svoj identitet, rekao je. Drugo predavanje o Bleiburškoj tragediji i križnim putovima hrvatskog naroda održao je dr. Josip Jurečević iz Zagreba. O bleiburškoj tragediji je puno pisano, no potrebno je još dosta istraživanja. Prema izvješćima stranih vojnih obavještajaca, u bleiburškoj tragediji sudjelovalo je približno pola milijuna civila i dvjesto tisuća vojnika. Dr. Jurčević iznio je podatak kojim se služe slovenski istraživači žrtava poraća. Oni govore da je u Sloveniji ubijeno na križnim putovima i bačeno u vrtače, jame, kanale, između 100 i 190 tisuća hrvatskih civila i vojnika. Križni putovi 1945. su najveće stratište u povijesti Hrvata.
Ubijena je trećina Hrvata
Izlaganje fra Grge Vilića «Hrvatske žrtve Podvučjaka od 1941. do 1946. godine» bilo je posebno potresno. Prema dosad prikupljenim podatcima nakon desetogodišnjeg istraživanja, ubijeno je 3.375 stanovnika odžačkog kraja, uglavnom koncem II. svjetskog rata i neposredno nakon njega. Radi se o Hrvatima katolicima. To su bili uglavnom domobrani i civili, ubijani bez presude i krivice. O ovom partizanskom zločinu nije se smjelo govoriti ni pisati za vrijeme Jugoslavije. Usporedbe radi: četnici su ubili u ratu 158 osoba u ovom kraju, a partizani krajem rata i nakon prestanka rata 1.754 osobe (preživjeli govore da su četnici pred kraj rata samo umjesto kokarde stavili petokraku na kapu!).
Odžak – Pouka povijesti
U sklopu predavanja premijerno je prikazan dokumentarni film Marija Raguža «Odžak – Pouka povijesti». Film je brojne sudionike skupa ostavio bez daha. Kroz svjedočanstva preživjelih, film govori o stradanju Hrvata odžačko-modričkog kraja koncem II. svjetskog rata. „Ti dramatični događaji i partizanski zločini duboko su promijenili život ovdašnjeg puka i urezali se u sjećanja ljudi ovoga kraja, iako je o tome u vrijeme komunistička Jugoslavije bilo opasno govoriti, pa i u krugu vlastitih obitelji. Najstrašniji zločini dogodili su se nekoliko tjedana nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a ukupno je poginula ili ubijena, bez ikakvog suda, trećina Hrvata odžačko-modričkog kraja. Ono što je posebno impresivno u ovom filmu jest smirenost na licima onih koji govore o stradanjima bez ikakve mržnje i želje za bilo kojom vrstom osvete. Ono što ih boli i što su kroz film iskazali jest činjenica da su se njihova stradanja prešućivala, da svoje ubijene nisu smjeli niti dolično pokopati, tako da se mnogima ne zna ni grob te da o tome nisu smjeli slobodno ni govoriti, a kamoli obilježavati mjesta njihova stradanja“, rekao je u svom osvrtu na film dr. Balukčić.
U popodnevnom dijelu programa govorili su dr. Anto Artuković – o partizanskom planiranom progonu i ubijanju Hrvata. Zatim vlč. Anto Burić – o Burića štali i zločinu koji se dogodio vezanu uz nju. Prema nepotpunim podatcima, bilo je zatočeno oko 500 hrvatskih branitelja, a pobijeno ih je oko 450.
O stradanju svećenika u II. sv. ratu i nakon rata govorio je dr. Tomo Vukšić. Zaključno predavanje imao je biskup dr. Mile Bogović na temu «Značenje Crkve hrvatskih mučenika za naš narod». U prvom dijelu svoga predavanja biskup je govorio o poimanju žrtve u kršćanstvu te o tome tko su to kršćanski mučenici, a u drugom je iznio kratki prikaz ideje o gradnji crkve na Udbini.
Sudionici skupa su u 18 sati pohodili Burića štalu u Garevcu koja je u fazi rekonstrukcije i zaštite od daljnjeg propadanja.Misa na spomen-groblju žrtava II. svjetskog rata u Posavskoj Mahali slavljena je 25. svibnja u 11 sati. Prije Mise položeni su vijenci za ubijene. Uz koncelebraciju petnaest svećenika, Misnom slavlju je predsjedao dr. Mile Bogović, gospićki biskup. U Garevcu je 27. svibnja dr. Pero Pranjić predvodio Misno slavlje za sve poginule iz Burića štale. Dani sjećanja 2007. završit će odbojkaškim turnirom u Posavskoj Mahali 3. lipnja ove godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s