video (VIDEO) PISMO MAJKE IVANKE NOVAK SVOJOJ NEROĐENOJ BEBI PRIJE NEGO SU JE TRUDNU PARTIZANI ZADAVILI I ZAKOPALI

Ivanka Novak

Ivanka Škrabec (udato Novak) rodila se 1915. godine, u selu Hrovači kraj Ribnice, iz ugledne obitelji franjevca Stanislava Škrabca, koji je bio vodeći jezikoslovac slovenskog jezika, u XIX. stoljeću. Kao učiteljica je, 1939. god., ujesen, došla u Sodražicu. Djeca su je odmah zavoljela. Bila je nesebična i s velikom ljubavlju obavljala svoj posao.

Klikni ”sviđa mi se” podrži komunistickizlocini.net

Uvečer, 28. svibnja 1942. učiteljicu su Ivanku partizani javno saslušavali na trgu u Sodražici. Ondje su je doveli istučenu i stavili pred rulju ljudi. “Drugovi komesari ” su je ispitivali zašto je svojim utjecajem, omiljenošću i pomoću svog muža Franca Novaka širila neraspoloženje prema Oslobodilačkoj fronti.

U srijedu, 3. lipnja 1942. partizani su došli u njezinu kuću, koju je straža čuvala. Ivanka tih dana nije smjela izlaziti iz kuće. Tukli su je do krvi. Nakon toga odveli su je u privremeni partizanski tabor, isprebijanu i krvavu. 

Ubojice su učiteljicu Ivanku doveli do šumarka, na točno određeno mjesto.Zapovjedili su joj da mora sama sebi iskopati grob. Molila ih je da je puste živjeti dok joj se dijete rodi.To je dijete čekala s osobitom radošću i blaženom željom. Ono je bilo plod njezine velike ljubavi, u kojoj je živjela s njezinim mužem Francom. Njezine molbe grubijani nisu htjeli ni čuti. Morala je i dalje kopati, s trnokopom i djetetom u sebi. Njezino je kopanje bilo jecanje u noći.

Partizani su je zadavili a njezino tijelo sa živim djetetom u njezinom tijelu, bacili su u tu plitku rupu, pokrili ga njezinim ogrtačem i zatrpali je. Četvrtoga kolovoza 1942. pronašao je Vlasnik zemlje, vidio je da iz zemlje viri dio odjeće, ogrtača. Nakon kratkog kopanja, vidio je izmučeno tijelo učiteljice Ivanke. Kod nje su našli nalivpero i napola uništeno pismo, koje je čuvala na svojim prsima.Ta je mučenica, prije smrti, u svojoj sobi, na papiru, napisala svoje posljednje riječi. Napisala ih je u spomen svome nerođenom djetetu. 

Uredništvo/komunistickizlocini.net

4 comments

  1. Uboli su je jer nije , ispunjivat, njove zelje da se upise u komunisticku partiju. kako se i zna da ni jedna uciteljica nije mogla dobit poso ako se nije upisala u partiju. . Bilo je i vaki kao ova trudna zena . Zna sta je ceka nije poklekla rade umrijet. Bilo je i oni koje su se upisale u partiju po noce krstile svoju dijecu. Ucili ji vijeru u Boga. Sad kad je Hrvatska oslobodjena vece se krscanke nego one koje nikad nisu bile komuniste. Ovo je nacin trazit oprostod Boga.

    Sviđa mi se

  2. teško je ovo ,jako teško i slušati a još teže gledati ,jako teško ,a još teže kad znate da je netko izgubio nekoga svoga ,aneznate za njegovu sudbinu.Ja se nadam da ćese knjige otvoriti i pročitano sve će biti.Živim u vjeri u boga i nadi ,a kaže se da NADA UMIRE POSLJEDNA,S UOSJEĆAM SE SA SVIM OVI MAJKAMA OČEVIMASINOVIMA DJECOM I BRAĆO SESTRAMA SA SVIMA…… POČIVALI U MIRU BOŽJEM …LAKA IM HRVATSKA GRUDA….AMEN,

    Sviđa mi se

  3. Pupovac i njegova bratija zajedno sa milanovicem ne trebaju nikakve scenarije i insceniranja poput onog podlog klecanja i slaganja ploce sa cirilicom…..TREBALI BI A I MORALI JAVNO IZGOVORITI TEXT PISMA OVE MAJKE…..u saboru…u javnosti putem medija….na skupovima poput onog kada su slagali tu njima dragu plocu….I SUTNJOM NAKON TOGA, RECI SVE…..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s